Било да се ради о раној смјени или ритуалу за почетак дана, кафа је свакодневно спас за многе.
Међутим, они који нису попили онолико шољица кафе колико би жељели могу брзо примјетити да кофеин почиње да нестаје док се потреба за дријемањем повећава.
Док многи од нас у овом тренутку већ спремамо и другу дозу, професорица хемије на Брин Мавр колеџу открила је зашто бисте требали прескочити ту другу шољицу кафе тако рано ујутру. Такође, додала је како бисте умјесто тога требали додати не тако очекивану намирницу вашем доручку.
Та неочекивана ставка за доручак је грејпфрут који би потенцијално могао продужити ефекте кофеина како би вам помогао да пребродите поподневни пад када само чекате да сат откуца 16 сати.
Мишел Франкл, професорка хемије, рекла је током ове седмице на вебинару “Chemistry World”: “Ако једете пуно грејпфрута, можете повећати вријеме задржавања кофеина у систему”.
Ако нисте љубитељ, додала је да би вам енергију могли пружити и купус, брокула и брокулице.
Поред овога, стручњак за спавање је недавно препоручио како кафу не бисте требали пити у првом сату након буђења.
– Када се говори о кључној првој шољици кафе ујутро, многи људи имају тенденцију да посегну за првом кафом у првих 5-10 минута након буђења – рекао је Рекс Исап, стручњак за спавање и извршни директор компаније "Happy Beds".
Међутим, да бисте искористили све предности кофеина, требали бисте сачекати најмање сат времена, препоручио је.
– Када се пробудимо, наши нивои кортизола, често повезани са стресом, су на врхунцу. Изненађујуће, кортизол повећава будност. Кофеин док су нивои кортизола већ високи може супротставити овај ефекат, што може довести до толеранције на кофеин – додао је.
Дакле, што раније попијете кафу, то ће на крају бити мање ефикасна.