Сигурно сте чули савјет да воду у којој су се кувала јаја треба прокувати и оставити да кључа још пет минута, а затим склонити са шпорета? Није баш тако. Обично тада жуманце остане сирово, а бјеланце буде скувано.
Мери Френсис Кенеди Фишер, некада једна од најбољих куварица у Америци, прије смрти је написала књиге у којој је давала важне савјете о кувању.
Поред бројних трикова како да припремите храну, открила је и две најбоље методе за савршено кувана јаја која гарантују да ће жуманце бити потпуно кувано, али и мекано.
Први начин је можда најлакши, важно је само да слиједите кораке по реду.
Прво јаја треба прелити хладном водом, па тек онда ставити у кључалу воду. Рингла треба да ради на средњој јачини, па онда јаја можете оставити колико год желите.
Иако можда мислите да је овај процес кувања дужи, будите сигурни да ће се кувати једнако брзо као када вода прокључа.
Друга техника укључује сипање хладне воде у лонац, потапање јаја и затим брзо загријевање воде. Чим прокључа, јаје је кувано!
Иако су ове њене методе добиле много похвала, а људи који су их испробали кажу да су јаја заиста најукуснија када се кувају на овај начин, Мери је у својој књизи навела да постоји један мали недостатак.
Јаја су савршено кувана, али је теже очистити љуску од њих.