Мајстор открива да ли је боље држати упаљен бојлер или га палити повремено
Неко ће вам рећи да је много рационалније оставити бојлер укљученим по цијели дан и ноћ, јер онда не мора да грије сву воду, већ само да догријава, а други заговарају теорију да је најбоље палити бојлер по потреби.
А ево шта на ту дилему каже сервисер ових кућних апарата.
"Апсолутно није истина да је за новчаник боље држати бојлер стално упаљеним. Наравно, све зависи од броја чланова домаћинства. Тако, ако је у питању самац или брачни пар, њима је рационалније да бојлер укључују по потреби. С друге стране, ако је у питању породица са већим бројем чланова, њима је вероватно најзгодније да бојлер стално буде укључен јер ће у сваком тренутку неком требати вода", каже мајстор.
"Такође и намјена бојлера игра велику улогу - ако је бојлер намијењен само за туширање, онда је смисленије да га повремено палите, а ако је у питању велики проточни бојлер који користите и у кухињске намјене, онда ћете га највјероватније гасити врло ријетко", додао је он.
Дакле, штедљивије је ипак палити бојлер по потреби, и наравно, ако већ пазите на штедњу, важно је да га укључите у јефтинијој тарифи.
Мајстор објашњава да је важно да термостат подесите на 55-60 подиока.
"Нека највиша вредност на коју га намјештате буде евентуално 60. Испод 55. подиока се не ствара каменац. С друге стране, ако је термостат стално подешен на 90, ствараће се много више каменца, нарочито у овдашњим условима будући да нам је вода тврда", каже мајстор.