Помињу се у истом контексту

Да ли је слатка павлака исто што и шлаг?

  • Извор: Агенције
  • 05.03.2025. 03:04

Када почнемо да припремамо десерте у кухињи, често наилазимо на појмове који звуче слично, али заправо могу значити нешто другачије.

Слатка павлака и шлаг се често помињу у истом контексту, али с малим разликама. Незаобилазни су при припремању колача, али многи их мијешају - знате ли у чему је њихова разлика?

Шта је слатка павлака?

Слатка павлака је млијечни производ који се добија мијешањем млијека, шећера и густе павлаке. Најважније о слаткој павлаци је да садржи око 30 одсто млијечне масти, што је чини прилично богатом и кремастом.

Вишковић: Безбједносна ситуација у Републици Српској стабилна

Вишковић: Безбједносна ситуација у Републици Српској стабилна

Што се тиче калоријске вриједности, слатка павлака садржи око 200-250 калорија на 100 грама, у зависности од тачног рецепта и произвођача.

Када користити слатку павлаку?

Слатка павлака је веома свестран састојак у кухињи. Осим што се користи за прављење шлага, може се додати у разне посластице, као што су крем торте, торте, сосеви за воћне пите, али и као глазура. Њена богата текстура је савршена за креирање кремастих слојева у колачима или тортама.

Језиви снимци несреће након које су двије особе изгорјеле у ауту

Језиви снимци несреће након које су двије особе изгорјеле у ауту

Слатка павлака може бити и основа за прављење различитих кремастих сосева, а може се користити и у сланим јелима, као што су сос за тјестенине или рижото.

Шта је шлаг?

Шлаг је заправо само слатка павлака која је прошла додатни процес - мијешање. Мућење слатке павлаке брзо доводи до тога да се ваздух угради у смјесу, стварајући лагану, пјенасту текстуру која је карактеристична за шлаг. Дакле, то је и даље исти основни производ, само у другом облику.

Сарајевски политичари опет о Брчко дистрикту

Сарајевски политичари опет о Брчко дистрикту

Шлаг такође садржи око 30 одсто млијечне масти, а калоријска вриједност остаје приближно иста као и слатка павлака - око 200 калорија на 100 грама.

Међутим, оно што је специфично за шлаг је то што његова текстура омогућава лако обликовање, што га чини савршеним за украшавање торти или других посластица.

Када користити шлаг?

Шлаг је обавезан састојак многих десерта, гдје је потребно створити лагану, пјенасту текстуру. Наравно, најпознатија употреба је у припреми шлага, којим можемо украсити торте, колаче, пудинге и пјене.

Изненађујући одговор: Колико дуго смијете држати јаја у фрижидеру

Изненађујући одговор: Колико дуго смијете држати јаја у фрижидеру

Осим тога, може се додати разним топлим напицима, као што су кафа, какао или чак за сервирање уз воћне салате. Једноставно речено, шлаг је идеалан за све што треба да буде лагано и прозрачно.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.