Лук је главна намирница у кухињама широм свијета.
Али јесте ли знали да је проклијали лук не само сигуран за јело, већ може бити и врло храњив?
Клица из лука може бити свјеж, пикантан додатак вашим јелима, пише "wecb.fm".
Међутим, кључно је напоменути да нису све клице једнаке. Док је проклијали лук сигуран за конзумацију, проклијали кромпири, пак, могу узроковати нелагоду, укључујући грчеве у желуцу и главобољу.
Лук је најбоље чувати у врећицама од крафт папира које морају бити добро затворене. Чувајте га на хладном и тамном мјесту на температурама између 18 степени до 20 степени.
Свако мало провјерите је ли се неки од њих у врећици покварио, па га извадите да не контаминира остале главице.
Како посадити лук?
Ако вам је лук проклијао, можете га посадити у рахлу земљу те само припазите да га нисте предубоко закопали.
Редовно заливање је кључно јер лук успијева у влажном окружењу. Након што сазре и стабљика му се осуши и пожути, спреман је за бербу.
Кулинарске могућности с луком су готово неограничене! Проклијали лук, иако није увијек најпривлачнији на први поглед, може јелима дати јединствен окус и нутритивну вриједност.
Значи, ако вам је лук проклијао, немојте га бацати у смеће. Он је сигуран за јело те може итекако побољшати ваша јела те им подарити храњивост.