Корисни савјети

Да ли треба пасуљ држати у води прије кувања?

  • Извор: Агенције
  • 13.11.2024. 05:00

Било да желите да правите бијели или шарени грах један од главних разлога за намакање је значајно смањење времена кувања – често за 20 до 38 процената, а Натионал Геограпхиц појашњава разлоге због којих то треба чинити.

Потапањем се такође добија најбоља текстура граха, а такође га чини лакшим за варење. То је зато што грах садржи врсту непробављивих угљикохидрата званих олигосахариди, који могу узроковати гасове и надимање.

Узевши у обзир да немамо ензиме за разградњу олигосахарида, када се сухи грах намочи, дио олигосахарида се ослобађа у воду.

Међутим, намакање граха прије кувања узрокује и да се смањи ниво лектина, врсте биљног протеина, и фитата, главног облика фосфора који се налази у сјемену биљака. Лектини и фитати се понекад називају "антинутријентима", наводи Натионал Геограпхиц.

Ови антинутријенти могу везати важне минерале попут жељеза, цинка и калцијума те смањити њихову апсорпцију у организму. Када се грах потопи у воду, фитинска киселина се активира и почиње везати минерале. Ако се та вода од намакања затим баци, заједно с њом се бацају и вриједни минерали.

Исто тако, ако се грах кува у истој води у којој је намакан, концентрација фитинске киселине у коначном јелу може бити још већа. Такође, може узроковати мучнину и гастроинтестиналну нелагоду.

Након употребе било које методе намакања, можете просути воду за намакање како не бисте поново уносили спојеве који су уклоњени. Затим исперите грах и користите свјежу воду за кување.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.