Корисни савјети

Да ли треба пасуљ држати у води прије кувања?

  • Извор: Агенције
  • 13.11.2024. 05:00

Било да желите да правите бијели или шарени грах један од главних разлога за намакање је значајно смањење времена кувања – често за 20 до 38 процената, а Натионал Геограпхиц појашњава разлоге због којих то треба чинити.

Потапањем се такође добија најбоља текстура граха, а такође га чини лакшим за варење. То је зато што грах садржи врсту непробављивих угљикохидрата званих олигосахариди, који могу узроковати гасове и надимање.

Узевши у обзир да немамо ензиме за разградњу олигосахарида, када се сухи грах намочи, дио олигосахарида се ослобађа у воду.

Међутим, намакање граха прије кувања узрокује и да се смањи ниво лектина, врсте биљног протеина, и фитата, главног облика фосфора који се налази у сјемену биљака. Лектини и фитати се понекад називају "антинутријентима", наводи Натионал Геограпхиц.

Ови антинутријенти могу везати важне минерале попут жељеза, цинка и калцијума те смањити њихову апсорпцију у организму. Када се грах потопи у воду, фитинска киселина се активира и почиње везати минерале. Ако се та вода од намакања затим баци, заједно с њом се бацају и вриједни минерали.

Исто тако, ако се грах кува у истој води у којој је намакан, концентрација фитинске киселине у коначном јелу може бити још већа. Такође, може узроковати мучнину и гастроинтестиналну нелагоду.

Након употребе било које методе намакања, можете просути воду за намакање како не бисте поново уносили спојеве који су уклоњени. Затим исперите грах и користите свјежу воду за кување.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ' Серија 'Мућке' легендарна је британска комична серија у режији Џона Саливана, која је од 1981. до 1991. године доживјела седам сезона и неколико посебних издања.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица (Р)

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Аутошоп магазин (Р)

    '' Аутошоп магазин (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.