Чишћење уља које је испрскало кухињске елементе и зидове је заиста најмање забаван дио посла. И током пржења уље нам може упропастити гардеробу или нас испрскати по кожи. Ако се мучите са свим наведеним, ево сјајног трика којим се можете послужити кад сљедећи пут будете спремали храну.
Умјесто да, као и обично, сипате уље у тигањ, па га потом ставите на шпорет, празан тигањ најприје добро загријте, а тек када буде био врућ, додајте уље у њега, док не достигне температуру која је неопходна за пржење (око 170 степени). А прије него што спустите храну у тако загријани тигањ, мало посолите то уље које сте сипали.
Трик је у томе да у врело уље у тигању додате само прстохват соли док се оно не распрсне или створи мјехуриће.
Немојте додавати превише, јер ћете покварити укус хране.
Још један савјет за смањење дивље реакције врућег уља је да потпуно осушите поврће или месо које користите папирним убрусом. Садржај воде у храни која се мијеша са уљем главни је кривац за изненадно прскање које изазива нереде – и могуће повреде.
Панирање и брашнање ваше хране такође може помоћи да се апсорбује вишак течности из хране током процеса кувања, пише Дејли мејл.