Пиринач се за разлику од осталих житарица једноставније припрема, а његов скроб се лакше вари и резултати су бољи. Али баш као и остале житарице он има једну кључну ману. И није баш добар за вас. Подстиче гојење и повећава ризик од дијабетеса типа 2.
Посебно је штетан бијели пиринач. Шољица има 200 калорија и то углавном "празних“, односно чисти скроб без много других храњивих ствари. Научници су доказали како једним једноставним триком можете да преполовите калоријску вриједност и да му додате друга храњива својства.
"Кували смо пиринач као и обично, једино смо у проврелу воду, прије него што смо ставили пиринач додали кокосово уље, око три одсто тежине у односу на пиринач. Након што је био готов, оставили смо је у фрижидеру око 12 сати“, објаснио је доктор Судер Џејмс.
Шта се заправо догађа?
Кувањем скроба у пиринчу постаје изразито лако варљиво, па га организам лако претвара у шећер, па га гликоген складишти као масти. Пржење или други начини припреме пиринча, међутим не мијењају скроб и остаје теже варљив.
"Додавањем липида (у овом случају кокосовог уља, али и друге масноће служе сврси) драстично смањујете удио лако варљивог скроба“, објашњава др Пуспараја Тавараја.
Додаје како уље реагује са скробом и мијења његову структуру.
"Хлађење помаже да се учврсти скроб у његовом ‘тежем’ облику, па пиринач постаје мање калоричан и након што га поново загријете“ додаје Тавараја.