Савјет

Долази сезона слава, а ово су главни трикови за савршен славски колач

  • Извор: Крстарица
  • 21.10.2024. 10:04

Сваке године домаћице се труде да направе што боље славске колаче, односно погаче. Познато је да прављење савршеног славског колача може бити изазов, па вам доносимо како да пронађете праве мјере за колач, како га украсити, те како да површина колача не пукне?

Правило је да домаћица обавезно умијеси славски колач са освештаном водицом, како би, по предању, заштитник дома увијек био уз породицу која га светкује. Али, мијешање славског колача за многе, поготово за младе домаћице представља изазован посао, јер, или не нарасте довољно, или се расцвјета, а најчешће се деси да „изађе“ из посуде у којој се пече.

Да вам се то не би догодило, важно је да приликом припреме славског колача поштујете два важна правила – колач мора да буде добро замијешан, а посуду у којој ћете га пећи морате да ставите у јако врелу рерну.

Такође, текстура тијеста је одлучујућа за квалитет погаче. Ако се лијепи за прсте то значи да треба додати још брашна, а тврдо тијесто треба разриједити, јер за резултат желите да добијете мекано, ваздушасто тијесто.

Такође, веома је битно гдје ћете поставити славски колач док се пече у рерни. Наиме, настојте да га увијек смјестите на средину рерне, јер онај дио који је ближи горњем гријачу ће се више сушити и постоји много већа могућност да пукне колач.

Уколико немате провјерен рецепт за припрему тијеста за славски колач, испробајте овај - традиционални рецепт који увијек успијева.

Састојци:

  • килограм брашна тип 500 за колач и 250 грама брашна за украсе
  • пакетић свежег квасца
  • 300 милилитара воде
  • 2 супене кашике шећера
  • 1 супена кашика соли


Припрема:

  • Загријте воду да буде млака, па јој додајте шећер и измрвљен квасац, промијешајте и оставите да надође.
  • У већу шерпу или ванглу сипајте брашно, па додајте воду са квасцем и шећером и добро умијесите. Тијесто би требало да буде средње тврдо.
  • Преко посуде са тијестом ставите крпу и оставите тијесто да нарасте.
  • Кад се количина тијеста удвостручи, опет га премијесите.
  • Преко посуде са тијестом опет ставите крпу и оставите тијесто да расте још бар пола сата, па га премијесите још једном.
  • Укључите рерну на 250 степени.
  • Дно шерпе или округле тепсије у којој ћете пећи славски колач обложите папиром за печење.
  • Тијесто подијелите на три дијела.
  • Прву трећину тијеста спустите у шерпу или дубљу округлу тепсију обложену папиром за печење. Од преостале две трећине тијеста направите четири јуфке, па их ставите преко првог дијела тијеста. Опет прекријте крпом и оставите још пола сата да колач нарасте.
  • Рерна мора да буде врела кад у њу ставите шерпу или округлу тепсију у којој ћете пећи колач.
  • Одмах по стављању посуде у којој печете колач смањите температуру на 120 степени.
  • Колач би требало да се пече око сат времена.


Док се колач пече, умијесите тијесто за украсе. Помијешајте 250 грама брашна, со и мало воде, и умијесите тврдо тијесто, па га растањите и модлама вадите украсе – крст, печате просфорнике, плетеницу, клас пшенице…

Пред крај печења извадите шерпу са славским колачем из рерне, поредајте украсе, премажите их четкицом коју сте наквасили водом, па вратите колач у искључену рерну још 10 до 15 минута.

Извор: Крстарица

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица