За вријеме Божићног поста, када је повећан промет свјеже и смрзнуте рибе, ветеринарска инспекција у Србији, поред редовних инспекцијских надзора, спроводи и ванредне контроле, на основу процјене ризика, са посебним освртом на мјеста на којима се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња, саопштило је тамошње Министарство пољопривреде.
Додају да Ветеринарска инспекција контролише рибу, како свежу тако и смрзнуту, у свим регистрованим објектима.
Током контроле ветеринарски инспектори провјеравају потврде о набавци рибе, следљивост, декларације, начин руковања рибом, температурни режим складиштења и излагања, рокове употребе, такође ветеринарски инспектори врше узорковање рибе и слање узорака у овлашћене лабораторије.
Приликом куповине рибе посебну пажњу купци треба да обрате на сљедеће:
- риба не смије непријатно да мирише, не смије имати упале очи и замућену рожњачу, јер то указује на старост уловљене рибе,
- шкрге свјеже рибе су влажне, јасно црвене боје и без страног мириса, а промјена боје шкрга, суве шкрге, несвојствен или интензиван мирис, су почетни знаци кварења,
- кожа свјеже рибе је сјајна, влажна и клизава,
- месо свјеже рибе треба да је чврсто, што се види уколико нестане удубљење које настаје на мјесту које се притисне прстима.
Ветеринарска инспекција савјетује потрошаче да рибу купују у рибарницама, односно на мјестима гдје је потрошачима доступан податак о врсти и поријеклу рибе, као и року употребе, и гдје је могуће провјерити да ли се риба чува на прописан начин, односно на температурном режиму који се захтијева, али и да пријаве сваку сумњу на неправилност надлежној ветеринарској инспекцији како би се могле предузети законом прописане мере и санкционисати субјекти у пословању храном код којих се те неправилности утврде.
Потрошачима се савјетује да се приликом куповине хране понашају са "пажњом доброг купца", односно да се прије одлуке о куповини упознају са свим својствима хране, као и да храну која је прописно декларисана купују на мјестима која су за то регистрована, наведено је у саопштењу.