Моцарела је чувени италијански сир неутралног укуса који се користи у многим јелима. Њега можете да ставите на пицу, да га користите када правите надјев за пасту, а ни капрезе салата не може да се замисли без њега.
У продавници моцарела спада у скупље сиреве, а од само два састојка можете да га направите код куће.
Састојци:
- 1,5 л млијека
- 90 мл сирћета.
Рецепт за домаћи моцарела сир:
У шерпу сипајте млијеко, па кувајте док се не загрије. Непрестано мијешајте, па сипајте сирће. Пар пута шпатулом промијешајте млијеко од ивице ка средини.
Поклопите и кувајте 2-3 минута. Затим скините поклопац, па лагано притисните сир који се формирао уз ивицу. Извадите сир и ставите у цједиљку.
Лагано руком притисните сир да га исциједите, а затим загријте сурутку (али пазите да не прокључа). Додајте со и промијешајте. Ставите моцарела сир у суртуку, па оставите 2-3 минута, а онда извадите и поново исциједите. Поновите поступак још двапут. Обликујте лоптицу, па ставите моцарела сир у посуду са хладном водом. Оставите неких 2-3 минута.