Разлог зашто се јак мирис бијелог лука задржава тако дуго након јела је тај што се једињења сумпора из бијелог лука ослобађају у крвоток током варења хране.
Зато освјежавајуће водице за испирање уста неће помоћи када покушавате да закамуфлирате препознатљив мирис бијелог лука.
Али нека храна хоће. Истраживачи тврде да јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, менту, босиљак или печурке треба јести са бијелим луком или послије једења бијелог лука, јер ове намирнице садрже феноле, једињења која ће реаговати у хемијској реакцији са сумпором из бијелог лука итд. и неутралисати јак мирис.
То су доказали масеним спектрометром, уређајем који анализира молекуле на основу њихове масе, а након конзумирања поменутих намирница ниво сумпора је био знатно нижи у даху добровољаца.
Највише фенола има у менти, али је научнике изненадило и како лист зелене салате, који има знатно мање фенола, ефикасно потискује мирис бијелог лука.