Чак и искусним домаћицама може да се догоди да фил за торте и колаче буде рјеђи, али и за то постоји једноставно рјешење.
Све што вам је потребно јесте густин, који ће лако згуснути фил, а неће му промијенити укус.
Можете да додате и брашно ако немате густин, али њега треба више да додате, па може да се деси да промијени укус филу.
Помијешајте једнаку количину густина и хладне воде и мијешајте док не нестану грудвице.
Фил за колаче загријте на средње јакој ватри, па постепено додајте смјесу густина и воде. Смјесу додајте филу уз непрестано мијешање док не добијете жељену густину.
Водите рачуна да се фил не прекува, јер густин или брашно након дужег загријавања на високој температури може имати супротан ефекат и прориједиће фил умјесто да га згусне.