Јогурт је веома здрава намирница, а тестирања научника спроведена у лабораторији показала су да има још једну велику корист - убија смрад бијелог лука, саопштио је тим истраживача са Државног универзитета Охаја. Они су у лабораторији спровели велико испитивање какав утицај овај млијечни производ има на испарења која настају након конзумације бијелог лука, пише ЕурекАлерт!
"Бијели лук садржи испарења сумпора који изазивају смрад из уста након јела. Циљ ове студије био је да схватимо како јогурт и његове компоненте утичу на елиминацију тог смрада. Сиров и пржени бијели лук су коришћени у различитим третманима и мјерењима испарења, који су обављани помоћу посебног спектрометра. Пржени бијели лук је готово одмах значајно смањио испарења сумпора. Смрад сировог бијелог лука био је више смањен него смрад прженог послије сваког од третмана. Масноћа, протеин и вода значајно су смањили концентрације сумпора из бијелог лука“, наводи се у научној студији објављеној у журналу Молецулес.
"Висок унос протеина је веома популаран тренутно. Једноставно, људи желе да уносе више протеина. Неочекивана корист од тога могла би да буде елиминација смрада од бијелог лука који испарава из уста. Више сам узбуђена због ефикасности протеина јер савјетовање људима да једу више масноће неће наићи на одобравање“, рекла је Шерил Беринџер, професорка за испитивање хране Државног универзитета Охаја.
Она је и раније испитивала која храна смањује смрад бијелог лука, а међу тестираном храном су јабуке, нана, зелена салата и млијеко. Све те намирнице захваљујући ензимима и масноћи могу да умање јачину испарења сумпора која настају након што се поједе бијели лук.
Да испитају утицај јогурта она и њена сарадница докторанд Манприт Каур одлучиле су након што су наишле на спекулације да јогурт убија смрад бијелог лука.
За сваки експеримент, истраживачи су стављали једнаку количину бијелог лука у стаклене боце и утврдили да се отпушта иста количина сумпорних испарења, а онда су све третирали јогуртом. Мјерења су обављана прије и послије. Резултати су показали да је јогурт 99 одсто успјешан у смањивању смрада сировог бијелог лука.
Раздвојени састојци јогурта - масноћа, протеини и вода - нису имали једнаки утицај, али су масноћа и протеин дјеловали боље него вода.
"Знамо да протеин за себе везује укус, то се дуго сматрало негативним, посебно ако храна са високом количином протеина има слабији укус. У овом случају то је позитивно. Када смо испитивали утицај јабука, рекли смо да оне морају да се поједу одмах послије бијелог лука да би имале утицај. Слично је и када је ријеч о јогурту, конзумирајте га одмах након бијелог лука“, рекла је Беринџерова.