Чување хљеба представља велику дилему. Супермаркети га чувају на полицама на собној температури, али многи га држе у кутији јер мисле да ће тако трајати дуже.
Према извјештају студије са Универзитета Линколн у Небраски, штетни микроорганизми који кваре храну најбоље расту на собној температури. Ако хљеб држите недјељу дана на отвореном, он ће постати гњецав и убуђаће се.
У случају да хљеб оставите изложен свјетлости и ваздуху, може да се убрза пропадање намирнице. Споре из ваздуха ће се наћи на њему, а како оне имају дугачко коријење то значи да ће им бити потребно неколико дана да почну да расту. За то вријеме их ви нећете ни примијетити, па ћете их уносити у себе.
Зато је, препорука научника, да хљеб чувате у замрзивачу или фрижидеру.
Студија из Европског часописа за клиничку исхрану је показала да држање хљеба у замрзивачу смањује шансе за развој плијесни, што смањује пропадање хране.