Пешкири често постану тврди и груби због начина прања и сушења, укључујући прекомјерно коришћење детерџента и омекшивача. Тврда вода, прекомјерно сушење и препуна машина за веш, такође су фактори који утичу на њихову текстуру.
Поред тога, пречесто коришћење високих температура током прања или сушења може да узрокује оштећење влакана и смањење удобности, а ево како се правилно перу пешкири.
Дејан Димитров, извршни директор Лаундрyхеапа, тврди да прашак за пециво и бијело сирће добро дјелују на омекшавање пешкира. Управо је то мјешавина коју често користе у хотелима.
"Оба састојка, који се често налазе у сваком дому, могу да се користе одвојено како би тврди пешкири постали мекани. Једноставно додајте 250 мл бијелог сирћета у бубањ машине за веш заједно са течним детерџентом који иначе користите и сушите као обично", објаснио је.
Такође можете да користите соду бикарбону за омекшавање пешкира и да их учините пахуљастима.
"Помијешајте осам кашика прашка за пециво с детерџентом за прање веша пијре него што га ставите у машину. Ово ће помоћи да се опусте влакна пешкира и уклоне све нечистоће, због чега ће пешкири да буду као нови", додао је Димитров.
Многи људи често брину због коришћења бијелог сирћета у прању веша због његовог јаког мириса, али пешкири неће мирисати на сирће након прања. Бијело дестиловано сирће можете да набавите у многим супермаркетима, а и у хотелима га воле користити.
Не перите пешкире са одјећом
Други начини да пешкири буду мекани и пахуљасти укључују одржавање раздвојених пешкира и одјеће.
"Прањем пешкира заједно са одјећом може доћи до преноса бактерија између сваког комада у циклусу прања. Побрините се да из пешкира избаците вишак воде прије него их ставите у сушилицу јер ће то помоћи. Такође избјегавајте да остављате мокре пешкире да дуго стоје у машини јер то може да изазове непријатан мирис буђи."
Када их одлажете, побрините се да их сложите уредно како би остали у добром стању.
"Почните тако што ћете држати кратки крај пешкира у висини прса, а затим пресавијте сваки руб према супротном рубу како бисте постигли уредне преклопљене трећине. Пресавијте доњу трећину пешкира, затим горњу трећину према доле и похраните тако да спољашњи пресавијени руб буде окренут према споља како бисте их лакше дохватили с полице - и одржали ормар уредним", додала је Џесика.