Ништа не замирише тако као јело које се спрема према старом рецепту, па је тако и у случају данашњих фашираних шницли.
Познате и једноставане шницле од мљевеног меса, налазиле су се бар једном недјељно на столу наших бака.
Вријеме је да их се присјетимо, баш онако како су их и оне припремале.
Састојци
800 гр мљевеног меса
75 гр презли
окрајак сувог хљеба
1,5 dcl млијека
2 јаја
1 већи или два мала црна лука
5 ченова бијелог лука
1 кашичица соли
1 кашика сувог биљног зачина
1 кашичица бибера
1 кашичица слатке, мљевене црвене паприке
1 кашика ситно сјецканог свјежег першуна
мало брашна
уље за пржење
Припрема
Потопите суви окрајак од хљеба у млијеко и оставите да остоји пар минута. За то вријеме исјецкајте ситно црни и бијели лук.
Ставите мљевено месо у посуду са заобљеним дном и додајте натопљени и исцијеђени хљеб из млијека, презле, бијели и црни лук, јаја, со, бибер, мљевену паприку, суви зачин и исјецкан першунов лист.
Смјесу добро промијешајте тако да сједините све састојке, добро покријте посуду и оставите да се хлади у фрижидеру око један сат.
Од припремљене масе направи 12 лоптица, а потом их благо притисните да добију типичан облик изглед фашираних шницли, дебљине отприлике један и по центиметар.
Спустите их у брашно са сваке стране, отресите вишак и поређајте на даску за месо или радну површину.
Пеците их у науљеном тигању на средњој температури. Повремено их окрећите да случајно не загоре. Ћуфте су у просјеку печене за око 20 минута. Мада могу да се једу и хладне, најљепше су послужене вруће са пире кромпиром и сезонском салатом, преноси Телеграф.