Рецепт

Идеја за ручак: Спремите фаширане шницле по бакиној рецептури

  • Извор: Телеграф
  • 09.10.2023. 15:31

Ништа не замирише тако као јело које се спрема према старом рецепту, па је тако и у случају данашњих фашираних шницли.

Познате и једноставане шницле од мљевеног меса, налазиле су се бар једном нед‌јељно на столу наших бака.

Вријеме је да их се присјетимо, баш онако како су их и оне припремале.

Састојци

800 гр мљевеног меса

75 гр презли

окрајак сувог хљеба

1,5 dcl млијека

2 јаја

1 већи или два мала црна лука

5 ченова бијелог лука

1 кашичица соли

1 кашика сувог биљног зачина

1 кашичица бибера

1 кашичица слатке, мљевене црвене паприке

1 кашика ситно сјецканог свјежег першуна

мало брашна

уље за пржење

Припрема

Потопите суви окрајак од хљеба у млијеко и оставите да остоји пар минута. За то вријеме исјецкајте ситно црни и бијели лук.

Ставите мљевено месо у посуду са заобљеним дном и додајте натопљени и исцијеђени хљеб из млијека, презле, бијели и црни лук, јаја, со, бибер, мљевену паприку, суви зачин и исјецкан першунов лист.

Смјесу добро промијешајте тако да сједините све састојке, добро покријте посуду и оставите да се хлади у фрижидеру око један сат.

Од припремљене масе направи 12 лоптица, а потом их благо притисните да добију типичан облик изглед фашираних шницли, дебљине отприлике један и по центиметар.

Спустите их у брашно са сваке стране, отресите вишак и поређајте на даску за месо или радну површину.

Пеците их у науљеном тигању на средњој температури. Повремено их окрећите да случајно не загоре. Ћуфте су у просјеку печене за око 20 минута. Мада могу да се једу и хладне, најљепше су послужене вруће са пире кромпиром и сезонском салатом, преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: