Јаја мање пуцају током кувања ако су свјежа. Њихову свјежину ћете лако одредити. Убаците једно јаје из паковања у чашу са водом. Ако потоне, свјеже је. Јаје које је дуго стајало у продавници неће потонути. Друга важна ствар је чврстина љуске. Она се одређује по боји.
Извадите јаја из фрижидера два-три сата прије фарбања. За кување је најбоље да она буду собне температуре. Ако кувате хладна јаја, велика је вјероватноћа да ће попуцати усљед нагле промјене температуре. Важно је да их ставите у млаку воду, па тек онда на шпорет.
Кувајте их у великој шерпи. Не стављајте једна преко других и нека остане мало простора између њих. Тако се неће међусобно сударати кад вода почне да ври.
Кувајте јаја на средњој температури јер је тако мања вјероватноћа да ће попуцати. Наиме, јако кључање помјера јаја, па она ударају у зидове шерпе и лакше се ломе. Како вода током кувања испарава, ви је долијевајте, тако да шерпа увијек буде пуна воде.
Посолите воду у којој кувате јаја. На два-три литра воде ставите двије кашике соли. Ако неко јаје и пукне, бјеланце неће цурити, већ ће се брзо згрушати. Таквим јајем не можете да се куцате, није ни за поклон, али ће ипак лијепо изгледати.