Вјероватно сте се барем једном сусрели с проблемом пуцања јаја током кувања.
Међутим, постоји неколико једноставних трикова који могу спријечити пуцање јаја и олакшати њихов поступак гуљења.
Прво и основно, важно је да су јаја свјежа. Како бисте провјерили њихову свјежину, можете испробати трик с водом, који вам може помоћи да одредите старост јаја. Како би утврдили његову свјежину помаже врло једноставан тест.
Направите то тако да напуните здјелу водом до половице и пажљиво уроните јаја у воду. Ако јаје потоне на дно и остане потпуно мирно, то је сигуран знак да је јаје свјеже.
Такође, препоручује се кориштење смеђих јаја јер су љуске бијелих јаја обично крхкије. Уз ове основне савјете, постоји још један трик који може додатно смањити могућност пуцања јаја током кухања.
Ријеч је о лимуновом соку. Лимунов сок дјелује као природна киселина која омекшава љуску јаја. Када га додате у воду у којој кухате јаја, он помаже учврстити бјелањак унутар љуске, чиме се смањује ризик од излијевања бјелањка ако љуска случајно пукне. Осим тога, лимунов сок такођер олакшава гуљење јаја након кухања јер смањује приањање мембране уз бјелањак.
Како користити лимунов сок?
Ставите јаја у лонац и прелијте их хладном водом.
Додајте двије до три кашике свјежег исцијеђеног лимуновог сока.
Ставите лонац на ватру и кувајте јаја као и обично, овисно о томе желите ли мехко или тврдо кувано јаје.
Након кувања, јаја кратко исперите у хладној води.
Овај трик с лимуновим соком може значајно побољшати резултат, чинећи ваша јаја лакшима за кување и гуљење, преноси Кликс.