Опрез

Избјегните замрзавање ових намирница: Губе квалитет и текстуру

  • 27.02.2025. 08:53

Чување хране у фрижидеру или замрзивачу може бити одличан начин да продужимо њен рок трајања, али важно је знати које намирнице се смију замрзавати, а које губе на квалитети и текстури.

Замрзавање не одговара свакој врсти хране, а неке намирнице се, након одмрзавања, могу претворити у кашасте, воденасте или неугледне облике. Зато ове намирнице најбоље не замрзавати или се препоручују за замрзавање на специфичан начин како би се сачувала њихова квалитета.

Прво, треба нагласити да поврће попут краставаца, тиквица или салате није погодно за замрзавање због велике количине воде коју садржи. Када се замрзну, станице поврћа се мијењају, што доводи до губитка чврстоће и хрскавости. Након одмрзавања, поврће постаје кашасто, што значи да му се текстура знатно погоршава и више није прикладно за директну конзумацију. Слична ситуација догађа се и с неким врстама воћа, као што су јагоде, грожђе или агруми.

Када је ријеч о млијечним производима, јогурт, кисело врхње и свјежи сир губе своју текстуру приликом замрзавања. Ипак, тврди сиреви попут пармезана боље подносе замрзавање и задржавају своју конзистенцију. Свјежи сир, упркос промјени текстуре након одмрзавања, може се користити у јелима попут пите гдје промјена није толико уочљива.

Јаја, која се обично не смију замрзавати у љусци јер би могла доћи до пуцања љуске због ширења текућине, такођер имају специфичан начин за замрзавање. Препоручује се да их прво разбијете, лагано измијешате и похраните у херметички затворену посуду како би се избјегле нежељене промјене.

Када су у питању пржена јела, попут похованог меса, треба знати да ће изгубити своју хрскавост након замрзавања и одмрзавања, претварајући се у кашасту масу.

Такође, свјежи кромпир није добар за замрзавање. Када се замрзне, постаје воденаст и мијења боју у сиво-смеђу.

Индустријски обрађени замрзнути кромпирићи, које можете купити у трговини, задржавају бољу текстуру јер су претходно обрађени како би задржали квалитет. Ако ипак желите замрзнути свјежи кромпир, важно је прво бланширати га, али ни тада не можете очекивати исти квалитет као код комерцијално замрзнутог кромпира.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:55 У првом плану (Р)

    У првом плану (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.