Осјетљиве орхидеје су често подложне развоју гљивичних болести у неповољним условима. Томе прије свега доприноси претјерана хладноћа или влага. Овај састојак, који сигурно имате у својој кухињи, може спасити вашу биљку.
Ако примијетите да су листови орхидеје омекшали, нису више чврсти и добију жућкасте мрље, то је један од првих знакова гљивица и плијесни.
Како би спријечили труљење орхидеје, ове гљивичне болести се морају лијечити. То можете учинити уз помоћ цимета. Овај зачин је познат као природни фунгицид.
Узмите оштар нож и њиме одрежите обољели дио листа, као и мало здравог дијела, како бисте били сигурни да сте потпуно уклонили све што је обољело. Оперите оштрицу након сваког реза и тек онда одрежите остатак листова.
Обилно поспите циметом гдје сте направили рез. Изрезане дијелове баците и уништите како бисте спријечили ширење. Не заборавите одвојити болесне орхидеје од здравих.
Иако је цимет средство против гљивица погодно за употребу на надземним дијеловима биљке, као што су стабљика, цвјетови и листови, не препоручује се употреба ако је орхидеја развила трулеж коријена.
Коријени захваћени трулежом су врло крхки и цимет ће узроковати да коријење умре од дехидрације. Иако се не може порећи да цимет има анти-гљивична и антибактеријска својства, он је такође врло агресиван и само би убрзао уништавање ионако осјетљивог коријена орхидеје.