Испробајте

Јесен је право вријеме за ову дијету

  • Извор: Агенције
  • 04.10.2023. 11:10

Пошто су тмурни јесењи дани замијенили дуге и топле љетње многима од нас није ни до чега, па ни до дијете. Онолико колико топло вријеме, са обиљем сунца, позитивно утиче и подстиче жеље и амбиције, толико хладно и кишовито вријеме има супротан ефекат.

Мотивација увијек долази с пролећа и у љето, док је у актуелном периоду године тај ентузијазам знатно нижи. Можда је ипак право вријеме да кренете с примјеном нове рутине.

Јесен је такође, као и пролеће, сјајно вријеме да се започне нови дијетални план како би се предуприједила сезона слава и прослава које слиједе, а које сигурно не помажу смањењу обима струка. Ако се, на примјер, јабуке једу тек у марту, јасно је да су прије тога провеле најмање шест до осам мјесеци у хладњачи, а како још не постоји идеалан начин да дуго сачувате било коју намирницу у изворном стању, укус није исти.

Ево препорука на којим намирницима би требало инсистирати у овом периоду, а то су оне у свежем стању:

Воће: јабуке, мандарине, лимун, киви, банане, грожђе, дуња, нар – дају организму довољно витамина и минерала да се спријече евентуална искушења у виду прехлада и грипа, али и да освјеже;

Поврће: паприка, плави патлиџан, рукола, чери парадајз, спанаћ, шаргарепа, бундева, црвени и бијели лук, першун – чине јеловник разноврсним и здравим;

Месо: пилетина, ћуретина, телетина, јунетина, коњско месо – даће квалитетне бјеланчевине неопходне за очување здравља и виталности организма;

Риба: свежа риба, на примјер пастрмка, лосос – одличан избор квалитетних протеина за све који желе да смање масноће у крви;

Орашасти плодови: сада је најквалитетније доба за орах, али и за друге плодове попут бадема и љешника. Семе сунцокрета и бундеве, уз сусам, слободно користите или као здраву алтернативу чипсу или у питама и хљебу;

Житарице: интегралне боље него прерађене, у облику муслија, каша или хљеба. Испеците сами хљеб без адитива или можда бесквасни. Направите прелив за мусли од јогурта/млека и разног воћа и/или поврћа (бундева, целер…).

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.