Иако се чини да је најбоље попити шољицу кафе чим се пробудите, ипак постоји бољи тренутак за испијање овог напитка, уколико желите да искористити све предности које он нуди.
Шољицу кафе не би требало попити чим устанете из кревета, већ сат након што се пробудите. У том тренутку производња кортизола у тијелу је на једном од три врхунца у току дану, показали су резултати клиничке студије.
Кортизол се иначе сматра “хормоном стреса” јер се лучи у већим количинама када осјећамо напрезање или напетост код околности које сматрамо захтијевним. Али кортизол се може сматрати и “хормоном будности” јер разлог због ког тијело производи више кортизола када смо под стресом јесте да би нас разбудио и да бисмо били на опрезу.
Конзумирање кофеина док је тијело на врхунцу производње кортизола учи тијело да производи мање кортизола, твкортизола, тврде хронофармаколози који проучавају начин на који састојци лијекова, попут кофеина, дјелују на природне биолошке ритмове нашег тијела.
Не само да то поткопава ефект кофеина већ смањује и способност разбуђивања коју кортизол има. Уз то, то може допринијети развоју толеранције на кафу, што значи да нам је потребно све више и више кафе да бисмо постигли исте ефекте.
Дакле, да бисте у потпуности искористили ефекте које кафа нуди, прву шољицу попијте сат након што се пробудите.
Други врхунац производње котизола је око 13 сати, а затим око 17, па у неком од тих тренутака можете попити сљедећу шољицу кафе.
(The Healthy)