Већина људи се одлучује да црни лук држи у фрижидеру, а то је велика грешка, јер не само да ће изгубити укус већ ће се и брзо покварити и убуђавити.
Џери Стоун је открио једноставан трик који ће помоћи да црни лук остане свјеж и до пола године!
Његов први савјет је заборавите на фрижидер.
– Испоставило се да лук најбоље „живи“ на собној температури, и када га охладите, извлачите сву његову влажност, и он ће се брзо осушити. Ово се наравно односи на цијели плод, а не на исјецкани лук. Друга, и најважнија ствар је да црни лук највише воли да буде на тамном и сувом мјесту, са добром вентилацијом – прича Стоун и напомиње:
– Због тога не желите да га држите у фиоци, већ их ставите у оставу са добром вентилацијом, а она је битна јер уклања много влажности из ваздуха, што доприноси томе да црни лук остане дуже свјеж. Такође, никада не треба да држите кромпир поред лука, јер влажност и етилен који ослобађа лук, убрзавају клијање кромпира.
Важно је и паковање у којем сте купили црни лук.
Уколико је био упакован у пластичној кеси, савјетује се да га извучете напоље јер пластичне кесе подстичу брже буђање. Црном луку је потребно да „дише“, па је зато најбоље да га држите у мрежастој торби што ће му омогућити да дуже остане свјеж.
На крају, важно је да лук не буде на директној сунчевој свјетлости.