Saznajte

Kako da ispečete savršen slavski kolač

  • 09.12.2019. 07:28

Miješenje slavskog kolača u kući je lijep porodični čin. Kolač se obično mijesi dan uoči slave. Mlade djevojke treba da i u ovom poslu odmjenjuju svoju majku, kako bi još zarana stekle iskustvo u tome.

U lonac od litra izdrobiti 20 do 30 grama kvasca, nalijte ga s pola šolje mlakog mlijeka i prstima razmazati kvasac tako da nema grudvica. Zatim dodati malo soli, jednu kašiku šećera i malo brašna koliko da se dobije rijetko tijesto. Sud stavite blizu šporeta i ostavite dok kvasac ne uskisne i napuni lončić.

Za to vrijeme prosijati do kilogram i po brašna, staviti ga u sud za miješenje (po mogućnosti ovaj sud upotrebljavati samo za miješenje slavskog kolača) i kod šporeta dobro zagrijati.
Kad je kvasac uskisao početi miješenje. U brašnu napraviti udubljenje u sredini, dodati kvasac, 4 žumanceta, 2 do 3 kašike šećera, malo strugane kore od limuna i nekoliko kapi osvećene vodice (koju je sveštenik za slavu osvetio), pa sve to zamijesiti dolivajući malo mlijeka, tako da se dobije tijesto srednje tvrdoće. Prilikom miješenja dodavati malo-pomalo rastopljenog masla, a takođe s vremena na vrijeme treba zamakati dlanove u rastopljeno maslo i tako masnim rukama mijesiti (upotrebiti oko 100 grama masla).

Tijesto treba mijesiti sve dok se ne odvaja od prstiju i dok se na njemu ne pojave klobuci, plikovi. Kada je testo dovoljno izrađeno izvadite ga iz suda, dno suda pospite brašnom i onda vratite tijesto u sud, prekrstite ga, pokrijte ga s nekoliko čistih salveta i ostavite na toplom mjestu da uskisne.

Kada je tijesto dostiglo dva puta svoju veličinu, pažljivo ga izručite na dasku pospite brašnom, lako ga rukama izradite u obliku okruglog hleba i stavite u okrugao kalup, koji je prethodno dobro podmazan maslom i posut brašnom. Prilikom ovog premjesivanja tijesto se ne smije mnogo pritiskivati, niti mijesiti jer u tom slučaju neće narasti kolač. Kalup sa kolačem opet prekritjte salvetama i ostavite na toplom mjestu da ponovo uskisne. Kada je kolač dovoljno narastao, pomažite ga razmućenim jajetom i ukrašavajte ukrasima od istog tijesta, savjetuje Opanak.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.