Јагоде су савршено освјежење, али се брзо покваре ако купите већу количину.
Поред тога што су одлична посластица са шлагом, шећером или без додатака, јагоде су и веома здраве. Пуне су витамина Ц, калијума, магнезијума. Зато је штета да их баците послије два дана јер су почеле да труле, а нису ни јефтине.
Како да дуго остану свјеже ако купите већу количину?
Оперите их у сирћету
Оперите јагоде у раствору сирћета. У чинију сипајте пола шоље алкохолног сирћета и 2,5 шоље воде и потопите јагоде. Оставите да стоје 5 минута. Сирће ће за то време уклонити бактерије и споре буђи који изазивају труљење воћа. Добро их исперите и ставите на убрус да се потпуно осуше. Затим их на сувом убрусу одложите у фрижидер. Данима ће бити свјеже. И не брините – неће мирисати на сирће!
Заледите их
Јагоде ће дуго остати у стању у коме су купљене ако их замрзнете. Оперите их и поређајте на плех у једном реду, па ставите у замрзивач да се тако замрзну. Затим их спакујте у кесе или пластичне посуде са поклопцем и ставите у замрзивач. Користите по потреби. Када се одледе, овакве јагоде су кашасте, па се могу користити за додатак овсеној каши, јогурту, прављење мармеладе, колаче.