Сезона слава је званично почела, а традиција налаже да се за овај свечани дан на трпези обавезно нађе славски колач украшен пригодним симболима. Иако то неким домаћицама дјелује компликовано, припрема ја заиста лака, а у наставку погледајте како.
Украси за славски колач постали су обавезан дио, те све више домаћица тражи брз и лак начин за њихову припрему. За украшавање можете користити различите технике и намирнице како бисте га учинили посебним и свечаним, али фигурице од тијеста су најчешћи избор.
Тијесто за украшавање
Фигурице од тијеста су најчешћи украс на славском колачу. Након што сте умесили погачу, направите додатно тијесто од брашна, воде и мало соли.
Тијесто замијесите што тврђе, један дио теста растањити танко, па исјеците кружиће од које треба да саставите по два. Растањите тијесто мало дебље око 2-3 мм, па модлицом извадите жељене облике.
Од овог тијеста можете обликовати различите украсе као што су крст, птице, грожђе, цвјетови и други симболи. Њих поставите на колач прије печења.
За обликовање жира, прије свега направите ваљак, па на једну страну залепити траку тијеста којој ћете направити шару.
Грозд можете да направите из растањеног тијеста, тако што ћете модлом да исијечете срце, па да направите по њему линије, исјецкате крајеве и обликујте лист. Половину листа мало навлажите и формирајте грозд.
Буренце направите од мало дебљег тијеста које ћете да исјечете у круг, па затим да обликујете елипсу којој горе и доле треба мало да одсјечете теста, горе је мало навлажите, па залијепите тракице и ставите зрно бибера.
Жито од тијеста се прави тако што се исијече дужи, а ужи правогаоник, мало га од горе навлажите, па по њему слажите зрна жита од горе према доле. Кад је готово, средину само мало навлажите, па од доле према горе по средини у цик-цак слажите други ред.
Голубови су један од најљепших украса, а праве се тако што од тијеста направите ваљак, на једном крају обликујете врт и главу, а на другом направите реп. Крила треба да исијечете засебно и да их ставите на птице.@jaukuhinji Ukrasi za slavski kolač Potrebno je: 200 g brašna 2 pune kašike soli 100 ml mlake vode U činijici sam pomešala brašno, so i vodu a onda mesila testo 10-ak minuta. Testo treba da bude tvrdo a na kraju mešanja glatko, elastično, kao plastelin. Umešeno testo sam stavila u kesu da odmori a zatim uzimala po deo testa, tanjila i pravila ukrase. #recept #ukrasizaslavskikolac #jaukuhinji ♬ Inspiration - TimTaj
За разне друге облике можете да користите различите модле попут листа, правугаоника којим ћете направити подлогу за утискивање слова и слично.