Без грешке

Како да пиринач буде савршено пахуљаст

  • Извор: Крстарица
  • 22.11.2023. 17:51

Пиринач је намирница која може да буде дио бројних јела, а уз ове смјернице ће вам испасти баш онако како треба.

Љепљив пиринач, недовољно куван, сув или прекуван само су неки од резултата погрешно куваног пиринча. Али, када једном схватите како да спремите савршено пахуљаст пиринач, више нема грешака.

Кување пиринча

Након што исперете пиринач, сипајте воду (за сваку додатну шољу пиринча додајте још 3/4 шоље воде) у велику шерпу са поклопцем. Пустите да проври и посолите.

Сипајте пиринач

Полако додајте пиринач у кључалу воду. Промијешајте једном или тек толико да се одвоји пиринач. Користите дрвену кашику да одвојите све грудве. Трудите се да не мијешате превише, јер управо то доводи до тога да пиринач постане љепљив.

Ставите поклопац

УвЈерите се да поклопац добро стоји на лонцу и укључите средњу температуру. Пустите да се пиринач кува нешто мање од 20 минута, а затим склоните са ватре и оставите га у шерпи још пет минута.

Сервирање пиринча

Прије сервирања пиринач промијешајте виљушком како бисте одвојили зрна. Ако је пиринач готов прије него што сте спремни да га послужите, ставите крпу преко шерпе, вратите поклопац и оставите га на страну. Крпа ће апсорбовати вишак влаге и кондензацију, помажући да не настане прекуван и кашаст пиринач.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Енерго клуб (Р)

    ' '' ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије, те могућности стварања обновљивих извора и њихове одрживости. Доносимо ријечи стручњака и искуства инвеститора, причамо о развоју система, трендовима и успјешним пројектима, информишемо о најважнијим догађајима посвећеним енергетици.

  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.