Корисно

Како да послије поста не преоптеретимо организам јаком и масном храном

  • Извор: РТС
  • 04.05.2024. 21:31

Како не би дошло до здравствених проблема током празничних дана, из Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут”, упозоравају да прелазак са посне на мрсну храну треба да буде постепен.

Послије вишенедјељног поста обично слиједи богата празнична трпеза - ту су предјела, супе, чорбе, слаткиши - све што је калорично.

"Овај пост је био изузетно дуг, значи 49 дана, ко је стварно постио, то је било пост на води, и мања количина масноће, односно минимална количина масноће, је чувала нашу јетру и жучне путеве. Тако да, требало би наставити са храном која је мање масна. Значи сутра прво почињемо са јајима, наравно неизбјежно јаја током цијелог дана, али ту треба водити рачуна, и треба знати да можда само два комада цијелих јаја у току дана појести, а остатак дана, уколико не можемо да их избјегнемо, онда узмемо само бјеланце, јер оно неће да нам штети. Лако је за стомак, добро варљиво, а обезбјеђује нам протеине”, рекла је нутриционисткиња Верослава Станковић.

Ове намирнице треба да се нађу на трпези за Васкрс

Ове намирнице треба да се нађу на трпези за Васкрс

Нутриционисткиња је додала да је важно да од осталих намирница у јеловник треба уврстити салату која даје осјећај ситости.

У току поста нема меса ни млијечних производа, па је битно и то - којим редослиједом можемо да враћамо те намирнице у јеловник.

"У принципу то су све мање масне, односно посније намирнице. Значи, крећемо са бјеланцетом, онда може да се уноси, што се меса и месних прерађевина тиче, значи почетак је са пилетином, можда и тих прерађевина од пилетина, пилећа прса, на примјер. Е сад, уколико се ради о печењу, а јесте сутра увијек нека врста печења, онда узети минималну количину. Што се млијечних напитака тиче, односно млијечних производа, онда почети са киселим млијеком, млађим сиром, а тек други или трећи дан узети, па чак не ни пуномасне, него полумасне”, објаснила је Станковићева, и додала да поштујући та правила, нећемо оптеретити организам.

Прекид поста упоређује са вјежбањем. 

"Нећемо одмах кренути у маратон, него ћемо се припремати. Тако и са храном, значи полако увјежбавати наш организам и прилагођавати га на тежу и маснију храну”, каже она.

Нове казне за туристе у Црној Гори

Нове казне за туристе у Црној Гори

Нутриционисткиња савјетује да у првим данима послије поста треба избјегавати поховање и пржење хране у дубоком уљу, и препоручује кување, динстање и гриловање намирница. Додаје да је важна и редовна физичка активност и довољно течности.

"Препоруке су три литра у току дана, значи свакодневно. Наравно, говорим о особама које немају повишен артеријски притисак, и које не пију диуретике. Такве особе морају да пију само минималну количину воде када су жедне. Све остале - три литре, воде треба узети пред оброк или пола сата пред оброк, како би наша желудац био пун и не би могао да узима, односно не би толерисао велику количину хране. И то јесте једна од психолошких варијанти и варки за мршављење, али и за непреједање”, закључила је нутриционисткиња Станковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: