Обратите пажњу

Како да препознате рибу која не ваља

  • Извор: Агенције
  • 06.01.2024. 06:00

Божићни пост пришао је крају, а чак и они који нису постили током претходних недјеља на Бадњи дан посте.

На трпези за овај празник стога се углавном, између осталог, нађе и риба.

Зато, јако је битно како да препознате рибу која не ваља, како бисте имали савршену трпезу.

Ево неколико кључних ствари на које треба обратити пажњу при куповини рибе:

Очи

Провјерите бистрину очију рибе. Свјежа риба треба имати бистре, свјетлуцаве и избочене очи које нису замућене.

Мирис

Свјежа риба треба имати свјеж мирис и благу сланост. Избјегавајте рибу с јаким мирисом, што може указивати на старење или кварење.

Љуске

Љуске би требале бити свјетлуцаве, никако тамне или мутне. Без сјаја може указивати на дуготрајно стајање или неправилно складиштење.

Чврсто месо

Додирните рибу - свјежа риба требала би бити чврста. Ако је месо кашасто или оставља удубљење, то може указивати на старост.

Црвене шкрге

Ако купујете цијелу рибу, прегледајте шкрге. Требале би бити јарко црвене или ружичасте, не смеђе или слузаве.

Провјерите цијеле филете

Када купујете филете, потражите цијеле комаде без размака или знакова одвајања.

Температура

Осигурајте да је риба похрањена на одговарајућој температури. Витрина треба бити хладна, а риба окована ледом ради одржавања свјежине.

Чување рибе

Ако не планирате одмах конзумирати спремљену рибу, чувајте је у херметички затвореној посуди и конзумирајте унутар три дана након кухања.

Рибљи филети могу се чувати у замрзивачу од шест мјесеци до годину дана ако су чврсто вакуумски паковани, при температури испод нула степени.

Осим тога, немојте се устручавати питати продавача о поријеклу рибе и условима складиштења. Користите своја осјетила и вјерујте свом инстинкту како бисте осигурали свјежину рибе коју купујете, пише "Живим".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: