Рецепт

Како да припремите чај од свјежег ђумбира

  • Извор: Агенције
  • 27.12.2023. 10:19

У зимској сезони ђумбир се највише конзумира јер успјешно штити од упала и инфекција те поспјешује имунитет.

Ако га обогатите додацима попут куркуме, цимета или лимуна, добићете топли напитак који заиста има супермоћи. Доносимо најједноставнији, а уједно и најбољи рецепт за чај од свјежег ђумбира којег можете пити ујутро, поподне и навече.

Састојци

1 коријен свјежег ђумбира дебљине око 2,5 цм, нарезан на кришке не дебље од 0,5 цм

1 шољица воде

додатни окуси по жељи (изаберите само један): штапић цимета, коријен куркуме дебљине око 2,5 цм нарезан на танке кришке (исто као и ђумбир) или неколико листова свјеже менте

додати можете и танки колут свјежег лимуна или наранџе и/или кашичицу меда или јаворовог сирупа

Припрема

Нарезани ђумбир и воду помијешајте у посуди на јакој ватри. Ако желите додати штапић цимета, куркуму или менту, додајте одмах.

Пустите да закипи, затим смањите ватру на довољну јачину да напитак лагано кува пет минута (за врло јаки окус ђумбира пустите да кува до десет минута).

Макните посуду с ватре. Пажљиво проциједите текућину кроз цједиљку у шољицу или у посуду за мјерење текућине отпорну на вруће. По жељи, сервирајте с колутом лимуна или наранџе и/или с мало меда за још више окуса.

Савјет плус: Ђумбир не морате гулити, али га оперите и састружите прљавштину. Проциједите чај кроз густо сито како би сав ђумбир остао у њему. Лимун и наранџа чају ће дати још мало комплементарне киселости, док ће мед ублажити ватрени окус ђумбира.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: