Два кувара тврде да је њихов начин очувања јагода непревазиђен и да ће захваљујући овом трику ваше јагоде трајати много дуже. А потребно је свега неколико минута да то урадите.
Јагоде су несумњиво омиљено воће многима, али њихов рок трајања може да буде проблем.
Ипак, стручњаци тврде да брз и јефтин трик са једном обичном намирницом из кухиње може да задржи њихову свјежину много дуже.
Аутори кувара, Ариел Клеин и Саманта Лефлер, наиме, како преноси "Mirror," тврде да трик са обичним бијелим сирћетом помешаним са водом може да сачува ваше воће током цијеле недеље, и дуже.
"Често савршено зреле јагоде имају тенденцију да се покваре за само неколико дана након што их купите, што је често проблем", написали су и додали: "И не само што су свјеже јагоде скупе, већ је њихово често бацање у ђубре бесмислено траћење хране".
Да би избјегли ово, кувари савјетују да потопите своје јагоде у течност направљену од једног дијела бијелог сирћета и три дијела воде на неколико минута. Након тога, воће треба исцедити и окапати два-три минута, а потом додатно просушити папирним убрусом. Затим их ставите у херметички затворену стаклену посуду у фрижидеру.
Бијело сирће је популарно средство за конзервирање захваљујући својој "сирћетној киселини" - супстанци која сирћету даје поларизирајући, оштар мирис. Када се воће и друго поврће стави у њега, њихова киселост се такође повећава и сви преостали микроорганизми се у том процесу убијају.
Заузврат, то смањује могућност брзог раста буђи и помаже да храна остане свјежа много дуже.
Ако вам се идеја о коришћењу сирћета на вашем воћу не свиђа, увијек можете и да замрзнете јагоде како бисте им "продужили" живот.
"Апсолутно можете замрзнути јагоде! И за разлику од неких других намирница, оне могу да се замрзну у готово било ком облику: цијеле, преполовљене, исјечене или чак згњечене", преносе кувари и објашњавају да јагоде могу да остану у замрзивачу и до њевјероватних 10 до 12 мјесеци, а да се одмрзну за само 15 до 30 минута.
Немојте да се узнемирите ако изгледају мало тамније или мекше него иначе, то сасвим нормално. Биће одличне у смутију или у јогурта или са житарицама, преноси ona.rs.