Божићна пшеница је један од најљепших украса празничне трпезе и симболизује срећну и плодну годину која долази.
Обичај садње ове пшенице везује се уз православне традиције, а вјерује се да она доноси срећу, здравље и благостање у дом. Пшеница се сади 17. децембра, на дан Свете Варваре, или 19. децембра, на Светог Николу.
Доносимо вам пар савјета како да пшеница буде бујна и зелена све до Божића.
Прво, сјеме треба намочити у млакој води и оставити преко ноћи, а затим осушити на папирном убрусу. Затим се ставља слој вате у посуду, преко којег се сади пшеница, претходно прекривена танким слојем земље. Пшеницу треба умјерено заливати, ставити на топло и свијетло мјесто те свакодневно заливати, пазећи да се не претјера с водом.
Да би пшеница нарасла до Божића, важно је избјегавати неколико честих грешака. Прво, намакање сјемена није обавезно, али може побољшати раст ако сте раније имали проблема. Такође, важно је да сјеме не буде мокро приликом садње. Правилно заливање је кључно - најбоље је користити бочицу са распршивачем и избјегавати прекомјерно заливање. На крају, пшеницу треба држати на мјесту с довољно индиректне свјетлости, далеко од прехладних или претоплих услова, као што су радијатори или клима уређаји, пише Најжена.