Сезона мандарина, која траје од средине новембра до почетка фебруара, доноси мирис љета и освјежавајући укус усред хладних зимских дана.
Ово воће је постало омиљени избор током зиме – било као природан извор витамина Це за јачање имунитета, или једноставно као укусна ужина која уљепшава дан.
Међутим, многи који су купили мандарине знају да нису све подједнако слатке и сочне. Чак и оне које имају вишу цијену, понекад могу разочарати. Ако желите да одаберете само најслађе мандарине, постоји једноставан трик који траје само неколико секунди и помоћи ће вам да избјегнете незадовољство.
Трик за одабир
Да бисте осигурали да су мандарине које бирате сочне и слатке, довољно је да лагано притиснете кору воћа. Ако се кора брзо врати у првобитни облик, велика је вјероватноћа да је мандарина сочна и слатка. Ово је знак да је плод зрео и пун укуса.
Меке и тврде мандарине
Превише мекане мандарине често су презреле и могу бити превише сочне, али и мање укусне. С друге стране, мандарине са изузетно тврдим плодом обично су киселе и не пружају жељени ужитак. Потражите плодове који су довољно чврсти, али не превише, и који имају еластичну кору.
Тежина плода
Теже мандарине обично су сочније, док лакше могу бити суве изнутра. Прије него што одлучите коју да узмете, провјерите тежину плода – онај који се чини тежи од других у истој групи, вјероватно је богатији соком и укусом.
Мирис као показатељ квалитета
Још један сигуран начин да провјерите квалитет мандарина је мирис. Квалитетне мандарине имају богат, свјеж мирис, што је добар показатељ да су зреле и спремне за уживање. Ако мирис није интензиван или је помало стиснут, плод можда није довољно зрео.
Зашто су мандарине одличан избор?
Поред тога што су изузетно освјежавајуће и укусне, мандарине су и прави извор витамина Цe и природних антиоксиданаса, што их чини идеалним савезником у борби против прехладе и јачању имунитета током зиме. Лако се гуле и брзо једу, па су практичне као ужина код куће, на послу или чак током путовања.
Сљедећи пут када будете бирали мандарине, испробајте ове једноставне савјете – притиском на кору, провјером тежине и мириса, можете бити сигурни да сте одабрали воће које ће вас одушевити укусом и освјежити у зимским данима.
(Најжена)