Зимница

Како изабрати паприку за ајвар?

  • Извор: Б92
  • 30.09.2023. 06:45

Вријеме спремања зимнице је кренуло, а ово су савјети искусних домаћица који могу да вам помогн при припреми ајвара, пинђура и сличних пикантерија.

Приликом прављења зимнице најважније је одабрати квалитетно поврће, а за ајвар квалитет паприке је пресудан.

Важно је да буде свјежа, а најбоље је да буде из органиског узгоја.

Ово су смјернице искусних домаћица и бака за одабир праве паприке за најбољи ајвар:

* Паприка мора бити сасвим зрела и неоштећена.

* Најважније је да паприка буде месната и сува. Када се стави на роштиљ оваква паприка не цврчи и не пушта много течности, већ се полако пече и задржава све сокове и укусе.

* Бирајте пљоснате паприке које се лако пеку само са двије стране и самим тим и лако љуште.

* Ако сте у прилици изаберите органски гајену паприку старих сорти чији су плодови обично нешто мањи али чвршћи, такозваних "ајварки“ од којих је најбоља Куртовска капија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: