Вријеме спремања зимнице је кренуло, а ово су савјети искусних домаћица који могу да вам помогн при припреми ајвара, пинђура и сличних пикантерија.
Приликом прављења зимнице најважније је одабрати квалитетно поврће, а за ајвар квалитет паприке је пресудан.
Важно је да буде свјежа, а најбоље је да буде из органиског узгоја.
Ово су смјернице искусних домаћица и бака за одабир праве паприке за најбољи ајвар:
* Паприка мора бити сасвим зрела и неоштећена.
* Најважније је да паприка буде месната и сува. Када се стави на роштиљ оваква паприка не цврчи и не пушта много течности, већ се полако пече и задржава све сокове и укусе.
* Бирајте пљоснате паприке које се лако пеку само са двије стране и самим тим и лако љуште.
* Ако сте у прилици изаберите органски гајену паприку старих сорти чији су плодови обично нешто мањи али чвршћи, такозваних "ајварки“ од којих је најбоља Куртовска капија.