Кување јаја може бити попут рулета - никад не знате шта можете добити унутар љуске. Али, постоји трик који вам открива тајну свјежине, чувајући вашу храну од нежељених изненађења.
Метода тестирања у води: Нема бољег начина да одмах сазнате да ли су јаја свјежа него кроз једноставан тест урањања у воду. Ставите јаја у посуду с водом, тако да буду потпуно прекривена. Ако јаја остану на дну и чврсто стоје, то су свјежа јаја. Она која лагано плутају на површини су мало мање свјежа, али још увијек безбједна за конзумирање. Међутим, ако јаја пливају на површини, то је знак да су покварена и треба их избјећи.
Визуелна провјера: Након што разбијете јаје, поглед може открити његову свјежину. Свјеже јаје има испупчено жуманце и густо, мутно бјеланце. Како вријеме пролази, бјеланце постаје прозирније и губи своју вискозност, док жуманце постаје слабије и на крају лако пуца. Ове промјене су резултат хемијских реакција у јајету, укључујући промјену пХ вриједности, што узрокује да бјеланце постане све мање вискозно и на крају постане прозирно.
С овим триковима ћете лако утврдити свјежину јаја!