Савршен намаз

Како направити домаћу Нутелу?

  • Извор: Радио Сарајево
  • 25.01.2024. 08:55

Домаћа Нутела, фантастичан намаз од љешњака и чоколаде, освојиће чак и најзахтјевнија непца. Користи је за мазање палачинки, хљеба, додај у колаче или једноставно уживај кашиком.

Колико пута смо себи рекли "само једна кашика" и завршили с количином које нисмо ни свјесни. Неодољив спој љешњака и чоколаде у Нутели једноставно нема премца.

Стога предлажемо да направите своју домаћу верзију која је још укуснија од куповне. Домаћа Нутела захтијева мало труда, али је вриједна сваке минуте. С тостираним љешњацима, какаом, шећером у праху, екстрактом ванилије, соли, кокосовим уљем и насјецканом чоколадом, добићеш савршен намаз за доручак или десерт уз палачинке.

Састојци:

  • 250 г тостираних љешњака
  • 40 г какаа
  • 100 г шећера у праху
  • 1 кашика екстракта ванилије
  • 1 кашика соли
  • 2 кашике кокосовог уља
  • 50 г насјецкане чоколаде (50% какаа)

Припрема:

Загријте рерну на 190 степени. Обложите лим за печење масним папиром. На лим ставите љешњаке. Пеците их 12 до 15 минута.

Након 10 минута провјерите стање. Извадите их из рерне и пребаците их на чисту кухињску крпу. Оставите да се охладе. Кад се охладе, њежно их трљајте уз помоћ крпе како би се макнула љуска. Ставите их у процесор хране или блендер и упалите га те миксајте љешњаке све док не добијете фину смјесу која личи на намаз, то може потрајати 5 минута или више, зависно о јачини блендера, пише Гастро 24sata.

Додајте у добијену смјесу шећер у праху и какао. Мијешајте поново да се сви састојци сједине. Додајте уље и екстракт ванилије те поново мијешајте док се сви састојци не сједине и смјеса постане једнолична. Додајте сол и упалите поново блендер на 5-10 секунди.

Додајте комадиће чоколаде и упали блендер или процесор све док не добијеш компактну и глатку смјесу. Ако вам се не свиђа конзистенција смјесе или ако се раде грудице, додај још мало уља по властитом укусу. Немојте претјерати јер ће се у том случају направити преријетка смјеса. Добивени намаз пребаците у чисту стакленку и чувајте у фрижидеру до мјесец дана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    'Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.