Домаћа Нутела, фантастичан намаз од љешњака и чоколаде, освојиће чак и најзахтјевнија непца. Користи је за мазање палачинки, хљеба, додај у колаче или једноставно уживај кашиком.
Колико пута смо себи рекли "само једна кашика" и завршили с количином које нисмо ни свјесни. Неодољив спој љешњака и чоколаде у Нутели једноставно нема премца.
Стога предлажемо да направите своју домаћу верзију која је још укуснија од куповне. Домаћа Нутела захтијева мало труда, али је вриједна сваке минуте. С тостираним љешњацима, какаом, шећером у праху, екстрактом ванилије, соли, кокосовим уљем и насјецканом чоколадом, добићеш савршен намаз за доручак или десерт уз палачинке.
Састојци:
- 250 г тостираних љешњака
- 40 г какаа
- 100 г шећера у праху
- 1 кашика екстракта ванилије
- 1 кашика соли
- 2 кашике кокосовог уља
- 50 г насјецкане чоколаде (50% какаа)
Припрема:
Загријте рерну на 190 степени. Обложите лим за печење масним папиром. На лим ставите љешњаке. Пеците их 12 до 15 минута.
Након 10 минута провјерите стање. Извадите их из рерне и пребаците их на чисту кухињску крпу. Оставите да се охладе. Кад се охладе, њежно их трљајте уз помоћ крпе како би се макнула љуска. Ставите их у процесор хране или блендер и упалите га те миксајте љешњаке све док не добијете фину смјесу која личи на намаз, то може потрајати 5 минута или више, зависно о јачини блендера, пише Гастро 24sata.
Додајте у добијену смјесу шећер у праху и какао. Мијешајте поново да се сви састојци сједине. Додајте уље и екстракт ванилије те поново мијешајте док се сви састојци не сједине и смјеса постане једнолична. Додајте сол и упалите поново блендер на 5-10 секунди.
Додајте комадиће чоколаде и упали блендер или процесор све док не добијеш компактну и глатку смјесу. Ако вам се не свиђа конзистенција смјесе или ако се раде грудице, додај још мало уља по властитом укусу. Немојте претјерати јер ће се у том случају направити преријетка смјеса. Добивени намаз пребаците у чисту стакленку и чувајте у фрижидеру до мјесец дана.