Вриједи покушати

Како осушити месо у рерни?

  • Извор: АТВ
  • 20.12.2023. 19:45

Све врсте сушеног меса незамисливе су код нас без сушаре. Док се људи довијају на разне начине, постоје двије технике која помажу онима који немају услова за сушење меса.

Поред сушења кобасица у фриждеру, сушење у рерни је ипак друга техника са мало боље укуса. Наравно, сушење на овај начин неупоредиво је са домаћим сушеним месом.

Овај рецепт долази са запада, а највише препознатљива код њих је сушена говедина. Примјењиво је и за друге врсте меса.

Суштина је разликовати суво месо и печено месо. На сушење меса примјењује се техника "дехидрације", односно ослобађања месо од течности. Управо се ова техника примјењује и у рерни.

Потребно је маринирати месо или направити класични пајц. Након што месо одстоји, неопходно га је исјећи на танке комаде. Величина није битна, али дебљина меса игра улогу. Најбоље би сјечење требало обавити прије маринирања.

Након тога потребно је месо оставити на папиру гдје би могло испустити додатну течност. Што више се течности уклони, то су боље шансе да сушење успје.

Након тога потребно је поставити решетку, а испод ње тепсију. На тај начин, месо се неће пећи у масноћи, него ће се сушити. Маст ће капати, а топлота ће исушивати месо.

Приликом постављања на решетку, потребно је месо распоредити како се не би додиривало, дакле не може бити један комад на другом.

Процес сушења у рерни се одвија 5 до 6 сати, на ниској температури. Препоручује се да температура не прелази 90 степени. Потребно је повремено отворити рерну како би испустила влагу.

Након 5-6 сати, можете имати лијепе сушене комаде. Укус можда неће бити идентичан сушеном месу на које сте навикли, али ће ово засигурно бити нешто ново што је занимљиво за пробати.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.