Све врсте сушеног меса незамисливе су код нас без сушаре. Док се људи довијају на разне начине, постоје двије технике која помажу онима који немају услова за сушење меса.
Поред сушења кобасица у фриждеру, сушење у рерни је ипак друга техника са мало боље укуса. Наравно, сушење на овај начин неупоредиво је са домаћим сушеним месом.
Овај рецепт долази са запада, а највише препознатљива код њих је сушена говедина. Примјењиво је и за друге врсте меса.
Суштина је разликовати суво месо и печено месо. На сушење меса примјењује се техника "дехидрације", односно ослобађања месо од течности. Управо се ова техника примјењује и у рерни.
Потребно је маринирати месо или направити класични пајц. Након што месо одстоји, неопходно га је исјећи на танке комаде. Величина није битна, али дебљина меса игра улогу. Најбоље би сјечење требало обавити прије маринирања.
Након тога потребно је месо оставити на папиру гдје би могло испустити додатну течност. Што више се течности уклони, то су боље шансе да сушење успје.
Након тога потребно је поставити решетку, а испод ње тепсију. На тај начин, месо се неће пећи у масноћи, него ће се сушити. Маст ће капати, а топлота ће исушивати месо.
Приликом постављања на решетку, потребно је месо распоредити како се не би додиривало, дакле не може бити један комад на другом.
Процес сушења у рерни се одвија 5 до 6 сати, на ниској температури. Препоручује се да температура не прелази 90 степени. Потребно је повремено отворити рерну како би испустила влагу.
Након 5-6 сати, можете имати лијепе сушене комаде. Укус можда неће бити идентичан сушеном месу на које сте навикли, али ће ово засигурно бити нешто ново што је занимљиво за пробати.