Ако често кувате, сигурно вам се барем једном догодило да сте разбили јаје у посуду с другим састојцима, али је јаје било покварено и морали сте све заједно да баците у смеће.
Нажалост, када су у питању јаја, није увијек једноставно одредити колико су свјежа јер заштитна непрозирна љуска сакрива стварно стање бјеланца и жуманца.
Како препознати јесу ли јаја лоша
Све кутије и паковања за јаја која се продају морају имати истакнут датум до када их је најбоље употријебити. Као рок се узима раздобље од шест недјеља након што је јаје стављено у кутију и припремљено за продају. То је свакако најлакши и најпоузданији начин за провјеру јесу ли јаја још увијек добра за јело.
Шта ако нема истакнутог рока трајања?
Ако немате истакнут рок трајања, понекад је могуће одредити да ли јаје покварено мирисањем. Јаја не би требало да имају никакав посебан мирис, али ако осјетите лагани мирис сумпора, нешто није у реду. Уколико нисте сигурни, разбијте јаје на чисти тањир како бисте га добро помирисали. Ако има оштар мирис, баците га и темељно оперите тањир.
Свјеже јаје мора да има јарко жуто или наранџасто жуманце и густо бјеланце. Ако је јаје покварено, жуманце ће бити блијеђе, а бјеланце течније.
Чистија, али и забавнија метода је тест плутања.
Једноставно напуните посуду хладном водом из славине и ставите у њу јаја. Ако потону на дно и превале се на једну страну, свјежа су и добра за јело. Покварено јаје ће плутати јер се у њему током времена накупило ваздуха. Сва јаја која не потону на дно треба бацити, преноси Индекс.
Шта је с чувањем тврдо куваних јаја?
Друга је прича када су у питању тврдо кувана јаја. Она имају далеко краћи рок трајања од сирових јер је процес кувања уклонио заштитни спољни слој љуске и учинио их пропуснијим и осјетљивијим на бактерије и друге загађиваче. Тврдо кувана јаја у фрижидеру могу стајати до недјељу дана ако су остала у љусци или око пет дана ако су ољуштена. Пазите да јаја ставите у фрижидер током два сата од кувања.
Како спријечити да се јаја покваре
Постоји много ствари које можете урадити како би јаја остала свјежа што је дуже могуће.
Провјерите јаја у кутији прије куповине и избјегавајте она која имају пукотине или су прљава.
Донесите јаја кући што прије и не остављајте их у врућем ауту.
Јаја чувајте у најхладнијем дијелу фрижидера, а не у вратима гдје температура највише варира (због честог отварања врата).
Држите их у фрижидеру у кутији како бисте спријечили ломљење.
Не остављајте охлађена јаја на собној температури дуже од два сата. Јаја ће се "ознојити“, што погодује расту бактерија.