Мед је намирница која враћа снагу и јача психу, наравно, али само ако је прави.
Мед се према врстама биљака од којих се добија разврстава у монофлорни и полифорни мед. Углавном је сирупаст, некада може да се ушећери, боје се разликују, али ипак постоји неколико смјерница које ће вам помоћи да разликујете прави од лажног меда.
Веома је тешко открити лажне производе јер карактеристике меда варирају због извора нектара, сезоне бербе и географских разлика.
Научници са Универзитета Кранфилд у Уједињеном Краљевству успјешно су тестирали нове методе за утврђивање аутентичности меда и тако отворили пут брзом и прецизном тестирању, преноси Агроклуб.
"Ако је мед у течном стању, има неколико начина да откријете да ли је прави. Рецимо, када окренете теглу тако да поклопац буде надоле, у тегли ће се створити мјехур у облику крушке, то је сигуран знак да је мед прави. Ако мјехура нема, то значи да су пчеле храњене шећерним сирупом или чак није ни било додира са пчелама, него се ради о бомбон сирупу који се пакује у тегле“, објашњава саговорник.
Мед се, истичу, често фалсификује додавањем јефтиних шећерних сирупа. Како наводе, извјештај Европске комисије из 2023. показао је да је 46 одсто од 147 тестираних узорака вјероватно помијешано са јефтиним биљним сирупима.
Наиме, веома је тешко открити лажне производе јер се карактеристике меда разликују због извора нектара, сезоне бербе и географских разлика. Методе аутентификације, објашњавају, скупе су и дуготрајне. Због тога постоји све већа потреба за поузданим тестирањем и усвајањем нових правила за борбу против превара.
Без отварања тегле
Истраживачки пројекат који је водила др Марија Анастасијади са Универзитета Кранфилд, у сарадњи са Агенцијом за стандарде хране и Савјетом за науку и технологију, користио је специјализовану технику свјетлосне анализе за откривање лажног меда без отварања тегле.
Узорци меда из Уједињеног Краљевства, обогаћени сирупима од пиринча и шећерне репе, тестирани су техником неинвазивне Раманове спектроскопије.
Прво је развијен за фармацеутску и сигурносну дијагностику, а показао се као веома прецизан у откривању шећерних сирупа у овој храни. Научници су комбиновали РЗС са машинским учењем како би успјешно идентификовали шећерне сирупе из различитих биљних извора.
"Мед је скуп и тражен - и може бити мета превараната, усљед чега прави произвођачи губе профит, поткопава се повјерење потрошача. Ова метода је ефикасна, и брзо је средство за идентификацију сумњивих узорака, што помаже индустрији да заштити потрошаче и провјери ланце снабдијевања“, објаснио је др Анастасијади.