Да бисте добили кисели купус који ће остати здрав и јестив до краја сезоне, потребни су вам квалитетна главица купуса, со и вода.
Након припреме, купус чувајте на температури од 10 степени Целзијусевих, а посуда мора бити добро затворена како би се спријечио улазак нечистоћа или инсеката.
Ипак, понекад се може догодити да се укисељено поврће поквари. Један од знакова је појава зелене или црне пјене на површини воде – у том случају боље је купус бацити јер више није прикладан за конзумацију.
То такође може указивати на погрешку у процесу припреме. Бачва у којој се кисели купус мора бити веома чиста.
Покварени купус препознаје се по мирису и окусу, док зелена или црна пјена указује на раст гљивица.
Најбоље је кисели купус чувати у дрвеној бачви. Ако такве бачве нису доступне, друга опција је употреба пластичних посуда. Важно је спријечити улазак онечишћеног ваздуха и прашине.
Иако посуда не мора бити 100 одсто вакуумски затворена, важно је да се прашина и инсекти не могу пробити унутра.