Кисељење купуса је стара традиција која се у многим културама практикује како би се сачувале хранљиве материје током зимских мјесеци.
Руски начин кисељења купуса је посебно укусан и обогаћен додатним састојцима попут шаргарепе, ротквице и сенфа, што му даје посебан шмек.
Овај рецепт је једноставан и савршен за сваку трпезу!
Састојци:
1 главица купуса (око 2-3 кг)
2-3 шаргарепе
1-2 ротквице (по жељи, за пикантност)
2-3 кашике млевеног сенфа
100-150 г соли (по укусу)
Вода (око 2-3 литра)
Зачини по избору: ловоров лист, црни бибер у зрну, паприка у праху
Припрема:
1. Припрема купуса: Прво оперите купус, затим га исијеците на четвртине и уклоните тврди дио стабљике. Исијеците га на танке трачице.
2. Припрема поврћа: Ољуштите шаргарепу и ротквицу, а затим их нарендајте или исијеците на танке колутове.
3. Мијешање састојака: У великој посуди, помијешајте исјецкани купус, шаргарепу и ротквицу. Додајте со и добро промијешајте рукама, како би купус пустио своју течност.
4. Додавање сенфа: У смјесу поврћа додајте мљевени сенф и зачине по жељи. Сенф ће додати благу пикантност и додатну арому.
5. Паковање у тегле: Смјесу чврсто пуните у чисте тегле или посуде. Добро притисните поврће да испуни простор и да не остане ваздуха.
6. Припрема саламуре: У лонцу загријте воду и додајте још соли (око 1 кашика по литру воде). Када се со потпуно отопи, прелијте саламуру преко поврћа, тако да све буде потпуно потопљено.
7. Ферментација: Покријте тегле газом или поклопцем, али не чврсто, како би могла да излази пара. Оставите на собној температури 3-7 дана, зависно од топле температуре у простору.
8. Чување: Када купус постане кисео по вашем укусу, премјестите тегле у фрижидер или хладну просторију.
Послуживање
Кисели купус на руски начин одличан је као прилог месним јелима, у салатама или као дио сендвича. Додатак шаргарепе и ротквице даје му освјежавајућу ноту, док сенф доноси посебну пикантност. Овај домаћи кисели купус не само да је укусан, већ је и богат витаминима и пробиотицима, што га чини савршеним избором за зиму!