Дочекали сте Нову годину, добро сте се провели и попили чашицу више па вас мучи мамурлук?
Не брините, не морате цијели дан провести на мукама.
Алкохол је диуретик па због губитка течности у организму настаје дехидрација коју прате главобоља, жеђ, вртоглавица, сувоћа уста и лоша пробава.
Симптоми мамурлука зависе од тога колико се попило, а ако се претјерало, могу настати и болови у мишићима, мучнина, повраћање те лоше расположење - депресија, анксиозност и раздражљивост, чак убрзан рад срца.
С годинама мамурлук све теже подносимо, а стручњаци сматрају да су разлог токсини који су се накупили у организму па је потребно више времена за његово излучивање. А постоји ли храна која помаже да избјегнемо мамурлук?
Треба се добро наспавати те пити што више воде или воћних сокова како бисте спријечили дехидрацију. Како је и лоша пробава често посљедица мамурлука, добро је у прехрану укључити папају и ананас или додатке на бази тих намирница јер садрже корисне ензиме папаин и бромелин.
Добар су избор и ферментирани млијечни производи са живим станичним културама који ће обогатити цријевну микрофлору.
У смиривању желуца помажу ким, цимет, као и бистра супа.
Ту је и добра стара сода бикарбона, изврсна за ублажавање жгаравице.
Због високог удјела влакана банане су изврстан оброк прије конзумације алкохола јер успоравају његову апсорпцију у крвоток. Осим тога, богате су калијумом што може спријечити нарушавање равнотеже електролита повезане с уносом алкохола.
Грчки јогурт сјајан је извор квалитетних протеина, масти и угљених хидрата па је један од најбољих избора прије вечери у којој се пију жестока пића. Кључ су опет протеини који се полако пробављају и успоравају апсорпцију алкохола, а током вечери држаће вас ситима како би се избјегло преједање након конзумације опојног пића.
Грејп садржи нарингенин и нарингин, антиоксидансе који спречавају оштећење јетре и побољшавају њено здравље које је угрожено прекомјерном конзумацијом алкохола. Авокадо пак садржи маст која се јако споро пробавља, што ће знатно успорити апсорпцију алкохола у крвоток.
Зобене пахуљице изврстан су извор влакана и протеина који подједнако дају осјећај ситости и олакшавају утицај алкохола.
Јаја су изузетно нутритивно богата и заситна, изврстан су извор протеина који успоравају пражњење желуца и одгађају апсорпцију попијеног.