Recept

Kako se pravi slavsko žito

  • Извор: Super žena
  • 20.12.2021. 19:14

Žito je sastavni dio srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana.

Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol vječnog života, smrti i vaskrsenja, jer kada se sije ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, kao i za pokoj duša svih predaka u tom domu.

Nakon sječenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom.

Žito najčešće služi domaćica ili djevojka u kući, kćerka ili unuka i to na sljedeći način: domaćica prinese žito gostu, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, nakon čega se ponovo prekrsti i sjedne. Žitom se prvo služe stariji, pa mlađi. Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske svijeće dok traje slava. Ukoliko preostane žita, kad se slava završi, ono se daje djeci ili se spremi djeci prisutnih gostiju, prenosi "Super žena".

Recept za ukusno žito:

  • 500 g pšenice belije
  • 400 g šećera
  • 400 g mljevenih oraha
  • vanilin šećer
  • 1 kafena kašičica muskantnog oraščića

Pšenicu proberite od kamenčića i kukolja i stavite je u posudu i prelite vodom da prenoći. Sutradan potopljeno žito isperite u nekoliko voda i dobro skuvajte u ekspres loncu.

Kada je pšenica skuvana ostavite je malo da se ohladi i kada dostigne sobnu temperaturu procijedite je, ali nemojte ispirati kako bi ona mogla da zadrži svoj pšenični skrob.

Dok je žito još toplo sameljite ga u blenderu, ali vodite računa da pšenica bude krupnije mljevena, da ima voluminoznost.

Još uvijek mlaku, mljevenu pšenicu pomiješajte sa mljevenim orasima i dodajte kesice vanilin šećera i muskantni oraščić po ukusu. Sve to dobro umiješajte rukama i prstima, zatim dobijenu smjesu stavite u neku plitku činiju i lijepo oblikujte rukama.

Na kraju, slavsko žito odozgo pospite mljevenim orasima. Možete ga i ukrasiti tako što ćete na vrhu napraviti reljef u obliku krsta ili dodati šlag, voće ili bilo šta što je po vašem ukusu.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:45 Бар ТВ

    '''Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.