Ако се бојите грипа или прехладе, уз чај, мед и лимун, свакако једите бијели лук.
Ојачаћете имунитет, а због својих антибактеријских, антивирусних, антигљивичних, антипаразитских и антиоксидационих својстава ова намирница ће држати инфекције даље од вас.
Љековитост бијелог лука позната је од давнина, али уз пуно предности иде и једна непријатна појава – непријатни мирис бијелог лука након јела осјећа се сатима.
Како не бисте избјегавали бијели лук због неугодног мириса, постоји рјешење.
Разлог због којег снажни мирис бијелог лука остаје тако дуго након јела јесте то што се током варења хране у крвоток ослобађају једињења сумпора из бијелог лука. Управо зато освјежавајуће водице за уста неће бити од помоћи у покушају да закамуфлирате препознатљив мирис бијелог лука.
Али неке намирнице хоће. Истраживачи тврде да би уз бијели лук или након јела с бијелим луком требало јести јабуке, зелену салату, целер, кромпир, першун, нану, босиљак или гљиве јер те намирнице садрже феноле, једињења која ће у хемијској реакцији реаговати са сумпором из бијелог лука и тако неутрализовати снажан мирис.
Истраживачи су то доказали уређајем који анализира молекуле на основу њихове масе, а након конзумације поменутих намирница, ниво сумпора био је знатно нижи у даху волонтера.
Највише фенола има у нани, али научнике је изненадило и како лист салате, који има знатно мање количине фенола, дјелотворно сузбија мирис бијелог лука.