Има ли ичег горег од пуцања љуске приликом кувања јаја која смо одабрали за фарбање за васкршње празнике? Откривамо одличан савјет за овај проблем.
Бојење и украшавање јаја за највећи хришћански празник подједнако је забавно и за велике и мале, али ако се догоди нежељено пуцање приликом кувања, нећемо моћи да направимо ускршња јаја каква смо замислили.
Најприје је битно да вода не кључа прејако као и да јаја имају довољно мјеста за кретање у шерпи. Тако се неће сударати и оштетити. Неки чак полако мијешају воду док не проври, затим пусте да се јаја кувају неколико минута, а затим искључе ватру и оставе их у тој води још пола сата.
Осим температуре воде и јаја, сигурно сте чули за савјет да ће кашичица сирћета спријечити љуску да пукне, а исту моћ има и со. Неће шкодити ни ако у воду ставите оба састојка.
Иако су данас врло популарна бијела јаја, на којима боје увијек љепше изгледају, треба знати да је њихова љуска доста тања па могу брже пући приликом кувања.
Ако успркос свему љуска јаја на крају ипак попуца, немојте очајавати: можете их искористити нпр. за француску салату или их послужите уз васкршњи доручак.
Приликом фарбања јаја важно је водити рачуна о томе које боје користимо. Одређене азо-боје, попут црвене и жуте, забрањене су у храни за дјецу до три године па малишанима дајте јаја која су обојена природним бојама попут љуски од лука, соком цвекле и сл.
Како знати јесу ли јаја свјежа?
Ако сумњате ли у квалитет јаја која сте купили, ставите их у воду па посматрајте хоће ли потонути јер покварено јаје остаје да плута.
Јаје можете узети у руку и држати га поред уха. Лагано га протресите и слушајте звук који долази из унутрашњости. Ако не чујете никакве звукове, јаје би требало бити свјеже и добро за конзумацију. Ако се из јаја пак јасно чује бућкање, оно је највјероватније старо и боље га немојте припремати за јело.
(т-портал)