Трик

Како смањити број калорија у хљебу

  • Извор: 24сата.хр
  • 16.05.2024. 11:20

Ако сте навикли да једете хљеб уз свако јело, а с друге стране бринете због вишка калорија које уносите, стручњаци су подијелили трик којим ћете једноставне угљенохидрате у хљебу претворити у оне здравије, ‘резистентне’.

Хљеб се често проглашава главним кривцем за гојење, мада у већини случајева то није, посебно ако једете само кришку-двије дневно.

Ипак, ако вас гризе савјест што не можете да га се одрекнете, можда ће вам бити лакше ако примијените фору која ће наводно преполовити број калорија које уносите хљебом.

Након што купите или испечете домаћи хљеб – ставите га у замрзивач. Зашто? Зато што као и кување и хлађење, смрзавање претвара скроб у отпорни скроб. Звучи невјероватно, али то значи да ваше тијело добија много мање калорија од хљеба. Заправо, отпорни скроб храни ваше цријевне бактерије умјесто да гоји вас, пише Би-Би-Си.

Највећи проблем с бијелим хљебом је то што он због високог гликемијског индекса пребрзо отпушта енергију, тако да подиже ниво шећера у крви. То може допринијети настанку дијабетеса типа 2, па чак и убрзати развој малигних обољења. Ипак, они који немају породичну историју дијабетеса, не треба да избјегавају бијели хљеб, који је идеално јести за доручак, јер тад убрзава рад метаболизма, кажу научници.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Народ Прича (Р)

    Народ Прича (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Путуј, пробај заволи са Лазаром

    'Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести