Јагоде су симбол љета, а њихова сезона доноси радост многима. Иако су ове црвене посластице пуне витамина и минерала те могу имати бројне здравствене предности, често је изазов препознати домаће јагоде од увозних.
Ако немате срећу да их узгајате у властитом врту, присиљени сте их куповати на тржницама или у продавницама. Како би избјегли јагоде које су без укуса и мириса, потребно је обратити пажњу на неколико кључних ствари.
Прво, имајте на уму да су јагоде познате по томе да помажу у одржавању здравља срца, јачају имунитет, смањују холестерол, смањују ризик од упала и подстичу здравље цријева. Међутим, није свака јагода иста, а неке су узгајане с више пестицида и адитива.
Према љекарима са Универзитета Оксфорд, јагоде треба конзумирати умјерено, само два до три пута седмично, најбоље између 17.00 и 19.00 сати, и то без додатног шећера. Али, како одабрати најбоље јагоде?
Како препознати домаће?
Ако су јагоде доступне током цијеле године у маркетима, велика је вјероватноћа да су увозне. Праве домаће јагоде обично се појављују касније на полицама и на тржницама. Кључни показатељи домаћих јагода су боја, мирис и унутрашња структура. Домаће јагоде имају јарко црвену боју и препознатљив мирис који подсјећа на земљу. Њихова унутрашња структура такође је различита - оне имају пуно сјеменки и дубоко су црвене изнутра.
Увозне јагоде, с друге стране, често су свијетло ружичасте изнутра и садрже мање сјеменки. Ако примијетите црвену боју унутар увозних јагода, то може бити знак да су третиране пестицидима. Стабљика здраве домаће јагоде требала би бити свјетло зелене боје и мирисати на земљу. Такође, домаће јагоде не морају увијек изгледати савршено - могу бити неправилног облика и мање естетски привлачне, али то је заправо добар знак јер значи да нису третиране пестицидима.
Дакле, приликом бирања јагода, обратите пажњу на боју, мирис и унутрашњу структуру. Домаће јагоде могу изгледати мање савршено, али нуде богатији укус и мање ризика од пестицида. Ако имате могућност, увијек је боље подржати локалне произвођаче и уживати у свјежим, природним плодовима, преноси "Клик".