Према НИХ-у , послије 60. године сагоријевамо 10-15% мање калорија него са 30. Али то не значи да морате да гладујете. Напротив: једење ујутру покреће метаболизам, као што кључ за паљење покреће мотор.
А како старимо, тијело слабије апсорбује витамине (на примјер, Б12, који је критичан за нервни систем) и губи мишићну масу. Према студији у Јоурнал оф Нутритион (2020), након 60. године губимо до 3% мишића годишње. А ако их ујутро не "храните" протеинима, до вечери нећете имати снаге ни за шетњу са унуцима.
Три златна правила доручка за енергију током цијелог дана
Правило 1: Протеини су приоритет - као градитељ мишића и заштитник костију Протеин се не односи само на месо. Свјежи сир, јаја, риба, грчки јогурт, тофу или чак хумус - избор је огроман. Зашто је ово важно?
Правило 2: Масти нису непријатељи, већ савезници ако мудро бирате
Корисно: авокадо, ораси, маслиново уље, масне рибе (лосос, скуша). Они смањују упале и његују мозак.
Штетно: транс масти у пекарским производима из продавнице, маргарину, брзој храни. Они повећавају ризик од атеросклерозе.
Правило 3: Угљени хидрати - само "споро" и са влакнима
Угљени хидрати су енергија. Али након 60 година, тијело се носи горе са скоковима шећера.
Бирајте: Овсена каша, хељда, киноа, хљеб од цијелог зрна. Богате су влакнима која побољшавају варење и снижавају холестерол.
Избјегавајте: Бијели хлеб, слатке житарице, лепиње. Они доводе до оштрог ослобађања инсулина, а затим и до губитка снаге. Трик: Ако волите слаткише, додајте бобичасто воће или пола банане у своју кашу. Фруктоза се апсорбује спорије од рафинисаног шећера.