Пестициди се махом користе у производњи свог воћа и поврћа, а оно што је запајуњуће јесте да се могу пронаћи и у органској храни.
Ванредни професор на Хемијском факултету, Душан Влајковић и магистар фармације каже да је честа заблуда да се пестициди не користе у производњи органске хране.
"Извјестан број пестицида може да се користи у прозводњи органске хране и то се заиста и ради. Пестициди су широка скупина хемјских супстанци различитих карактеристика која се генерално користи да се боримо против штеточина које смањују приносе. Постоје различите врсте пестицида у зависности од тога шта хоћемо да третирамо, да ли желимо да се ријешимо неких гљивица, бактерија, болести итд. У теорији пестициди не би требало да остају у плоду, бар не у мјери која би могла да се детектује, али то захтијева веома прецизно коришћење пестицида, захтијева знање и знање о периоду од коришћења пестицида до употребе тих биљака", говори Влајковић и скреће пажњу на то да се у пракси често дешава да у плоду остане велика количина пестицида.
"Ми очигледно имамо проблем. Нама се воће и поврће враћа са границе због велике количине пестицида, дакле нешто у том ланцу производње не функционише како треба. Некада се користе чак и неке забрањене супстанце", рекао је професор Влајковић док нутриционисткиња Марија Милановић савјетује куповину воћа и поврћа од малих произвођача који уливају повјерење о квалитету производа, затим и добро прање воћа и поврћа.
"Сода бикарбона, глина, активни угаљ... Са тиме врло лијепо може прањем да се скине велика количина пестицида са воћа и поврћа, а да се очувају хранљиви састојци. Добро прање је предуслов да скинемо са биљке скоро све пестициде. Добар примјер је рецимо јабука. Када је пресјечете, требало би да потамни, уколико не потамни то је сигуран знак да је пуна пестицида", објаснила је нутриционисткиња.